ПОЛИТИКА ЗА КОЛАЧИЊА

Оваа Политика ги објаснува категориите на колачиња кои ги користиме, која е нивната намена, на кој начин може да ги измените Вашите претпочитани опции и ги објаснува технологиите кои ги поставуваме за прибирање на податоци поврзани со користењето на нашата веб-странa.

 

Овие технологии, кои се користат скоро кај секоја веб-страна и се дел од речиси секоја рекламна e-mail порака испратена преку интернет, се познати под името “колачиња” и “веб- патокази”.

 
Што претставуваат колачињата и како се користат на нашата веб-страна:
 
Колачето претставува мало количество на податоци, текстуални датотеки, кое најчесто содржи и уникатен идентификатор. Колачињата може да се испратат до Вашиот прелистувач кога ќе ја посетите нашата веб-страна. Тие се складираат во веб- прелистувачот во Вашиот уред (компјутер или мобилен уред) при посетата на некоја веб-страна. Колачињата чуваат информации за Вашите поставки во веб-прелистувачот, како на пример: јазик, големина на фонт како и самиот факт дека веќе сте посетиле одредени страници. На тој начин, при повторна посета на истата страница не мора повторно да ги поставувате.
Некои колачиња се складираат само за време на Вашата посета на нашата веб-страна. Овие колачиња се познати како привремени колачиња. Другите, познати како трајни колачиња, може да останат складирани во Вашиот компјутер по посетата, а нашата веб-страна ќе може да пристапи до нив при секоја Ваша повторна посета на веб-страната.
 
На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) поради следните цели:
 
- Неопходни колачиња за техничко функционирање на веб страницата;
- Претпотчитани колачиња за запомнување на информациите;
- Статисички и маркетиншки колачиња за собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
 
Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.
 
 
Веб-страната ги користи следниве колачиња
 
 - ASP.NET_SessionId - се користи за да се идентификува корисничката сесија на сервер. Време на чување: постои само додека е отворен пребарувачот. Со исклучување на пребарувачот колачето се брише.
- EU_COOKIE_LAW_CONSENT - се користи за да се зачува изборот од дијалогот за колачиња. Време на чување 30 дена.
- _gat, _gid, _ga -  колачиња кои ги креира и користi Google Analytics. Се чуваат:_gat: 1 минута, _gid: 24 часа, _ga: 13 месеци.
- xos.uid -  се користи за да се идентификува корисничката сесија на сервер. Време на чување: 10 дена.
 
 
 
Како да ги оневозможите колачињата:
 
Подесување на колачињата може да се направи преку опцијата „Поставки за колачиња“, каде може да се подесат колачињата кои не се задолжителни. Со кликање на копчето „Не прифаќам колачиња“, се оневозможуваат Аналитичките и Маркетинг колачињата, додека задолжителните колачиња остануваат активни од причина што истите се неопходни веб-страната да функционира на начин на кој се очекува. Задолжителните колачиња може да се оневозможат преку интернет прелистувачот.
 
Исто така, менито „Помош“ („Help“) во лентата со алатки на интернет прелистувачот на Вашиот компјутер ги дава следниве информации за корисниците:
• Да ги прифатите сите колачиња;
• Како да ги исклучите колачињата од трети страни;
• Како да го поставите прелистувачот да Ве извести кога ќе примите ново колаче;
• Како целосно да ги исклучите колачињата.
 
Оневозможувањето на колачиња на овој начин ќе спречи поставување нови колачиња, но нема да престане да функционираат претходно поставените колачиња на Вашиот уред, освен ако не ги избришете сите колачиња во поставките на прелистувачот.
 
Доколку целосно ги исклучите колачињата, тогаш постои можност веб-страната да не функционира на начин како што очекувавте. За да се спречи ова, Ви препорачуваме да ги прифатите колачињата.
 
Со овозможување на колачињата се врши пренос на личните податоци во Кралството Холандија.
 

За нас

Контакт

Wildcard SSL Certificates w w w